Afvallen Fitness Gezondheid Inspiratie Krachttraining Persoonlijk

Verlies je spierkracht en spiermassa op vakantie?

Yes, vakantie! Dit houdt vaak ook in dat er niet – tot minder wordt gesport. Help! Want je wilt natuurlijk niet dat je spierkracht en spiermassa verliest. Wat je wel wilt is je shape behouden waar je zo hard voor hebt gewerkt, om eindelijk in je bikini op het strand te shinen. Hierbij wat tips die je op vakantie kunt naleven om de ‘schade’ te beperken.

Verlies je spierkracht en spiermassa op vakantie - kracht

Raak je snel spierkracht en spiermassa kwijt?

Als je stopt met trainen (krachttraining) verlies je spierkracht en spiermassa pas na ongeveer drie tot vier weken. Spiermassaverlies je iets sneller dan spierkracht. Een korte rustperiode kan zelfs goed zijn voor je lichaam en spierkracht. Je uithoudingsvermogen (conditie) verlies je bij rust sneller dan spiermassa of spierkracht. Dit bouw je sneller op als spiermassa en spierkracht, maar valt ook sneller weg. Wel kun je er ten tijde van trainingsinactiviteit minder ‘strak’ of ‘vol’ uitzien dan normaal. Een kwestie van minder spanning op je spieren (spierpomp), wat je enigszins kunt ondervangen door bijvoorbeeld push-ups te doen. Zo komt tijdelijk de ‘pomp’ weer terug. Een weekje vakantie kan dus echt geen kwaad!

Let op je voeding

Veel mensen gooien op vakantie alle remmen los (zelf ben ik (gelukkig) niet zo). Flink wat drankjes op het terras, ijsjes en veel snacks. Heerlijk hoor! Tot dat je je beseft dat dit nadelig is voor je shape. Natuurlijk mag je op vakantie lekker genieten, maar wil je je niet schuldig voelen? Probeer dan toch op je totale calorie-inname te letten, dan is af en toe iets lekkers echt zo slecht nog niet. Probeer ook je eiwitten binnen te krijgen. Dit hebben je spieren nodig, ook wanneer je niet sport.

Haal je eiwitten bijv. uit kip, vis, eieren en noten. Of neem eiwitpoeder en/of eiwitrepen mee naar je vakantiebestemming.

Sporten op vakantie

Vind je het net als ik lastig om het sporten los te laten op vakantie? Zoek dan een vakantieadres met een sportschool in de buurt, of met een outside gym. Heerlijk om in het zonnetje buiten te sporten (wel goed blijven drinken!). Geen sportschool of outside gym te vinden? Zoek dan een fijn plekje voor een workout met je lichaamsgewicht. Denk hierbij aan oefeningen zoals push-ups, pull-ups (als je je ergens aan kunt optrekken), squats, lunges, planking, crunches etc.

Back on track na de vakantie

Wie al langere tijd traint, zal minder snel kracht en spiermassa verliezen en die juist sneller terugwinnen dan iemand die pas sinds kort traint. De vol- en strakheid van je spieren zullen weer snel herstellen nadat je het normale eet- en sportritme weer hebt opgepakt. Er bestaat namelijk daadwerkelijk zoiets als spiergeheugen, oftewel een voorsprong die je in je spiercellen opbouwt door krachttraining. Na 2 tot 3 weken fanatiek trainen ben je weer op het niveau van voor je vakantie.

Na een rustperiode kun je zelfs ook een tijdje sneller progressie maken dan daarvoor. Even rust en op vakantie is dus zo slecht nog niet 😉 !

Weekly diary 13&14 - sporten

Vakantie = rust

Vakantie is niet voor niks vakantie… Het is voor je lichaam ook belangrijk om te herstellen na een zware trainingsperiode. Na een tijd van zware inspanning kan het goed zijn om eens 1 of 2 weken volledige rust te nemen. Je zult merken dat de spierpomp misschien afneemt na een aantal dagen en dat je er minder strak uit ziet, maar zoals ik al vertelde komt dat allemaal weer redelijk snel terug. Probeer dus niet al te krampachtig met je voeding, sport en shape bezig te zijn, maar ook te genieten van je vakantie. Al kan dat best wel eens lastig zijn, dat weet ik uit ervaring. Wat ik wel steeds weer leer is dat de combinatie tussen hard trainen en goede rust helpt om de spieren te laten groeien en nieuwe PR’s neer te zetten.

Fijne vakantie!

Liefs Laura

Heb je mijn Gambia vakantieverslag al gelezen?

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply