Fitness Gezondheid Inspiratie Krachttraining Persoonlijk

Stress, wat doet het met je lichaam?

Stress, ik ervoer dit niet bewust en dacht hierdoor ook dat ik er geen last van had. Totdat ik van mijn coach hoorde dat ik wellicht toch gestrest bezig was met voeding en sport en dit invloed had op mijn lichaam. De stress stond mijn progressie dus in de weg. Ik wist wel dat voeding, sport en rust van invloed op je progressie zijn dit vond ik ook altijd heel logisch. Hoe dit met stress zat, daar had ik nog geen idee van. Hoog tijd om dit uit te zoeken. Stress, wat doet het met je lichaam? Dat lees je hieronder, wie weet ervaar jij dit onbewust ook wel!

Zoals je wellicht weet zijn er meerdere vormen van stress, in dit blog benoem ik er 3: acute stress (positief), chronische stress (negatief), en faalangst (negatief).

Wat is acute stress?

Tijdens je training ervaart je lichaam continu acute stressprikkels; je spieren belasten met gewichten dat ervaart het lichaam als inbreuk op de integriteit van spier, pees, bot etc. In het lichaam ontstaan er tijdens zware handelingen processen om deze inbreuk op te vangen. Na de workout herstelt de acute stress prikkel en krijgt het lichaam tijd om te herstellen, ook wel de anabole fase genoemd. Regelmatig deze acute stressfactor triggeren, waardoor o.a. spieren worden versterkt, zorgt op termijn voor progressie. Deze progressie zorgt ervoor dat je meer kracht en spiermassa opbouwt. Deze stress vorm is dus positief voor je progressie.

Acute stress draagt bij aan de progressie van je lichaam. Toch fijn dat er ook positieve stress vormen zijn!

Wat is chronische stress?

Op het moment dat acute stress aanhoudt, bijvoorbeeld door werk, krampachtig bezig zijn met voeding / sport, of wat dan ook, spreken we van chronische stress. Het lichaam krijgt geen tijd meer om van acute stress te herstellen en blijft daardoor actief. Het lichaam blijft ingesteld op de zogenaamde ‘vecht- of vluchtreactie’ waardoor het lichaam continu op scherp staat en moet presteren. Er vindt dan weinig tot geen herstel meer van o.a. spieren plaats en in plaats van spieropbouw krijg je spierafbraak. Ook kan chronische stress veel klachten veroorzaken zoals: hoofd-, nek-, en rugklachten; stijfheid; hyperventilatie; slapeloosheid; koude handen en voeten; wazig zien, dubbel zien; hoge bloeddruk, hartklachten; maag- en darmklachten; duizeligheid; verminderde weerstand. Je kunt je voorstellen dat dit proces een behoorlijke impact heeft op je progressie.

Op het moment dat acute stress aanhoudt, spreken we van chronische stress

Wat is faalangst?

Presteren vraagt om een focus op leren en progressie. Wanneer je non stop focust op deze te behalen prestatie bouw je onbewust faalangst op, met als resultaat dat je minder gaat presteren, hoe hard je ook werkt om je doelen te behalen.

Welke vorm van stress heb ik ervaren?

Faalangst is bij mij denk ik een van de grootste belemmeringsfactoren (geweest) in mijn progressie. Ik was (en ben dit nog steeds wel) zo gefocust op het veranderen van mijn lichaam, dat dit juist tegen mij begon te werken. Ik merk nu dat ik beter met mijn sport en voeding leer omgaan en de stress blijkbaar minder is, wat positief werkt voor mijn progressie. Herken jij dit ook? Op welke manier ga jij met stress om?

Liefs Laura

Met stress leren omgaan is heel belangrijk, zorg daarom dat je altijd een goede coach achter je hebt staan. Benieuwd naar welke coaching ik heb? Je leest het hier.


Bron: Diofit & Kessels-Smit

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply