Afvallen Fitness Gezondheid Inspiratie Krachttraining Persoonlijk Vetpercentage Voedingsschema

Hoe zorg ik voor de juiste motivatie?

Jullie weten inmiddels dat ik een fanatieke sporter ben. Al meerdere jaren ga ik minimaal 4 keer per week naar de sportschool. Je zou denken dat je dan wel eens je motivatie verliest, maar niets is minder waar. Ik behoor waarschijnlijk tot een kleine groep van de bevolking met een non-stop motivatie. Maar hoe doe ik dat nu eigenlijk? Hoe zorg ik voor de juiste motivatie? Toe aan wat tips? Lees dan snel verder hoe jij ook de juiste motivatie weer kunt vinden en vasthouden.

Mijn motivatie

Minimaal vier keer per week doe ik aan (intensieve) krachttraining. Twee keer in de week sluit ik mijn krachttraining af met een HIIT-sessie van 21 minuten op de (hard)loopband. In de jaren dat ik train, met name sinds mijn grote veranderingen vorig jaar, ben ik nog nooit mijn motivatie verloren. Hoe dit komt? Dat lees je hieronder.

Doelen stellen

Hoe gaat het met jouw motivatie? Is deze nog altijd goed, ben je je motivatie onlangs verloren of juist bang om de focus te verliezen? Wat mij erg helpt is het opstellen van een doel of zelfs verschillende doelen. Mijn doel was vorig jaar, toen ik een vetpercentage van 25,7% had, om een vetpercentage van 18% te behalen. Dit is gelukt! Ben ik nu tevreden? Om eerlijk te zijn niet. Ik ben zeker blij met wat ik heb behaald, maar dacht altijd dat iemand met een vetpercentage van 18% ‘strak’ zou zijn. Dus een platte buik, ronde billen, goed gevormde benen etc. Bij mij was en is dit helaas niet zo, daarom werd mijn nieuwe doel geen bepaald vetpercentage, maar juist dat strakke figuur met zichtbare spieren bereiken, hier werk ik continu aan. Heb jij geen doel(en)? Dan is het verliezen van je motivatie niet heel vreemd.

Sportschema’s maken om motivatie te behouden

Doe je dag in dag uit dezelfde workout? Dan is het niet gek dat je de uitdaging in de sport mist en je motivatie verdwijnt. Maak voor jou interessante schema’s of laat deze door een professional voor je samenstellen. Volg deze schema’s bijvoorbeeld 6 tot 8 weken en push jezelf om steeds harder te gaan of door steeds het gewicht te verhogen. Lukt dit niet altijd? Geen ramp, de aanhouder wint! Na 6 tot 8 weken evalueer je jouw schema, welke oefeningen gingen er goed? Waar presteer je minder? Op deze manier kun je weer aan de slag om nieuwe schema’s te (laten) maken. Door te variëren blijft fitness leuk en uitdagend. Geen idee waar je moet beginnen? Ga dan eens langs Health Advies Breda voor een passend advies.

Hoe zorg ik voor de juiste motivatie? - Deadlift

Voedingsschema’s maken

Je lichaam zien veranderen is een grote motivatiestimulans! Helaas bereik je (zeer waarschijnlijk) met alleen krachttraining niet het gewenste resultaat. Goede voeding is net zo belangrijk als jezelf in het zweet werken. Train je hard, maar hangt je voeding er maar een beetje bij? Dan is de kans dat je gewenste resultaten behaalt niet groot. Zorg ervoor dat je een voedingsschema volgt die bij jou past en geheel op maat voor jou is gemaakt. Voor mij werkt dit goed en zijn strakke richtlijnen prima vol te houden. Houd jij je goed aan je voedingsschema? Dan is het geen probleem om een à twee keer in de week te genieten van een ‘cheat meal’.

Mijn favo cheats zijn pizza, patat, broodje vegaburger (van McDonalds), pannekoeken en Tony Chocolonely!

Wanneer je deze cheats in je voedingsplan opneemt, weet ik zeker dat ook jij het vol kunt houden en kun je elke week uitkijken naar jouw cheats. Heb je net als ik moeite om lekker verleidingen te weerstaan? Haal dan geen lekkere dingen in huis, zo kun je ook niet gaan ‘snaaien’. Probeer ook eens nee te zeggen tegen die stukken taart, chocolade etc. op je werk of op verjaardagen. De verleiding wordt een stuk kleiner wanneer je deze heerlijkheden afslaat. Geloof me, het voelt nog goed ook als je dit doet! Wil je wel graag genieten van dit lekkers? Zorg dan dat deze verjaardagen o.i.d. op een cheatday vallen.

Sportmaatje

Deze tip is speciaal voor jullie, zelf val ik buiten deze ‘categorie’. Ik vind het namelijk heerlijk om alleen mijn workout te doen. Ik kan lekker doorgaan, hoef niet op een ander te wachten (behalve als het toestel o.i.d. door een ander bezet wordt gehouden) en ben snel(ler) klaar. Vind jij in je eentje naar de sportschool gaan een drempel? Zoek dan een sportmaatje met dezelfde doelen als jou. Tijdens de trainingen kun je elkaar motiveren en is je sportmaatje ook een stok achter de deur om geen training te skippen. Sport ik dan nooit samen? Nee, soms maak ik een uitzondering, bijvoorbeeld wanneer ik op vakantie ben. Dan vind ik het erg leuk om samen met mijn vriend de gym onveilig te maken.

Hoe zorg ik voor de juiste motivatie - sportmaatje

Plannen

Geen tijd is geen excuus! Plan je trainingstijden goed in en probeer hier een vast ritme in te vinden. Ben jij een vroege vogel en gaat jouw sportschool vroeg open? Plan dan een morning workout in voor je werk of andere bezigheden. Zet je wekker bijvoorbeeld een uur eerder en knal er een early morning workout uit. Niet zo’n morning person? Ga dan standaard vanuit je werk, zoals ik. Wanneer je dit instelt, wordt het vanzelf een vast ritme en behoort de training al snel bij de (bijna) dagelijkse routine.

Conclusie

Waar het in totaliteit om gaat, is dat je sport voor jezelf. Sport jij omdat het van anderen moet? Dan zul je nooit de juiste motivatie vinden en ook niet gemotiveerd blijven. Ik sport voor mijzelf om doelen te bereiken.

You are your own motivation!

Aangezien ik mijn doelen vaak bijstel, wordt de krachttraining nooit saai.  Soms verbaast mijn non-stop motivatie mijzelf ook, zeker nu ik een aantal weken geleden een tegenvallende vetmeting heb gehad bij mijn coach Zwier van Health Advies Breda, terwijl ik mijn schema’s heel streng naleef. Dit heb ik in een van mijn vorige blogs uitvoering beschreven. Hoe de progressie nu met mijn nieuwe schema’s is? Dat vertel ik binnenkort in een nieuw blog! Gek genoeg is mijn motivatie door de tegenvallende vetmeting niet veranderd, wellicht omdat het een way of life is?

Succes met het vinden van jouw motivatie! Of zijn jullie net als in non stop gemotiveerd? Laten jullie het me weten?

Liefs Laura

Ga je jouw motivatie op papier zetten? Doe dit dan onder het genot van een heerlijke eiwitreep!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply