Fitness Gezondheid Krachttraining Trainingsschema

Hoe kies je de juiste sportschool?

Hoe is jouw 2018 gestart, ben je begonnen aan de voornemens die je hebt gemaakt?  Heb je de stap naar de sportschool genomen of  wil je deze nog gaan zetten? Heb je dan ook nagedacht over wat je wilt gaan doen in de sportschool? Wil je groepslessen gaan volgen of liever jezelf uit leven in het krachthonk? Dan komen deze onderstaande tips voor jou vast goed van pas! Want wanneer weet je nu of een sportschool bij jou past?Hoe kies je de juiste sportschool? groepsles

Hoe vind je de juiste sportschool?

Zelf woon ik in een klein dorpje (De Lier), in kleine dorpen heb je geen overvloed aan sportschoolkeuzes. Mijn persoonlijke keuze was 9 jaar geleden daarom snel gemaakt, ik startte met sporten bij  Rob’s Health Centre. Misschien woon jij zelf wel in een grote stad met groot aanbod qua sportscholen, dan is het verstandig om de volgende punten op een rijtje te zetten en vervolgens jouw keuze te maken.

 1. Locatie van de sportschool

  Wanneer wil je gaan sporten? ’s Ochtends, ’s middags, ’s avonds, voor of juist na je werk / school? Dit zijn belangrijke punten om bij stil te staan. Een sportschool op kleine afstand van je huis/werk/school kan erg prettig zijn en de drempel om er (ook met slecht weer) naar toe te gaan is ook meteen een stuk kleiner.

 2. Wat voor sport wil je gaan beoefenen?

  Alleen krachttraining? Of liever ook cardio en/of groepslessen? Bedenk goed wat jij wilt gaan doen en of de sportschool die je wilt gaan bezoeken jouw sporten aanbied. Bekijk ook gelijk het groepsles rooster, sluit dit aan op de momenten dat jij wilt sporten? Welke cardio en fitness apparaten zijn er en beschikt de sportschool ook over losse attributen zoals dumbbells, losse schijven, kettlebells etc.

 3. Proefles

  Bij veel sportscholen kun je gratis een proefles of meerdere proeflessen volgen, ideaal om uit te proberen of de sport en sportschool bij je past en om sfeer te proeven. Een goede sfeer op de sportschool maakt het sporten automatisch leuker.  Maak van te voren een afspraak in de sportschool, zo is het personeel op de hoogte van je komst en hebben zij vaak net wat meer tijd voor je. Super fijn, want dan heb jij de  tijd om alle vragen die je hebt te stellen. Zo merk je gelijk of ze aardig, behulpzaam en deskundig zijn.

 4. Abonnementsprijs

  Wat wil je per maand / jaar uitgeven aan je sportschool abonnement? Komen er meerdere prijzen overeen, vergelijk dan goed het aanbod van deze sportscholen bij elkaar. Soms zit er in een bepaald abonnement ook een sauna en zonnebankarrangement, terwijl je hier bij een andere sportschool extra voor betaalt. Informeer ook of de sportschool een proefabbonement of 10 rittenkaart heeft. Dan zit je bijv. niet gelijk aan een jaarabonnement vast. Zonde van je geld als je er na een maand achterkomt dat dit toch niet de sportschool is waar je wilt trainen.

  Hoe kies je de juiste sportschool? ik

Extra tips

Tip 1: Ga op vaste dagen en tijden

Ga je (net als ik) in je eentje naar de sportschool voor krachttrainingen? Probeer dan zoveel mogelijk op vaste dagen en tijdstippen te gaan. Je zult merken dat veel anderen dit ook doen, zo leer je veel sneller mede sporters kennen. Een gezellig of motiverend praatje met een mede sporter kan jou weer een extra stimulatie geven om naar de sportschool te blijven gaan. Een groot voordeel van alleen trainen is dat je lekker snel klaar bent. Heerlijk om binnen 1 à 1,5 uur je training er uit te knallen. Liever toch samen trainen? Zoek dan iemand die net zo gemotiveerd is als jij, zodat je elkaar kunt motiveren tijdens het sporten.

Tip 2: Geef niet te snel op

Geef jezelf de tijd om aan de sport en sportschool te wennen. Het is zeker niet gek dat je jezelf binnen een paar weken nog niet helemaal thuis voelt. In het begin moet je nog uitzoeken hoe de bepaalde oefeningen werken en weet je nog niet precies waar alle apparaten / dumbbells / groepsleszalen zijn. Naar mate de tijd verstrijkt voel jij je helemaal op gemak in de sportschool en ben je bijna vergeten hoe het voelde toen je voor de eerste keer binnen kwam.  Inmiddels ben je niet meer weg te denken uit de sportschool en zijn je workouts een way of life geworden!

Extra tip voor extra gemak!

Kies voor een sportschool met airco! Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dit is zeker niet zo. Veel sportscholen beschikken niet over een airco en ik kan je vertellen, sporten zonder airco is geen pretje. Wanneer je het te warm krijgt en je inmiddels zo rood als een tomaat bent, dan is een goede trainingssessie ver uit het zicht. Bij mij (als hoofdpijnpatiënt) volgt er na een oververhitte workout snel hoofdpijn of soms een fikse migraine aanval. Een (goedwerkende) airco is daarom zeker geen overbodige luxe.

Mijn favoriete sportschool

Zelf train ik al bijna 9 jaar bij Robs Health Center in De Lier. Hier is de sfeer heel relaxt, ik heb veel mede sporters leren kennen en de instructeurs zijn heel aardig en behulpzaam. Voor mij is de persoonlijke touch heel belangrijk en vind ik het prettig dat ik geen ‘nummertje’ ben, maar dat er ook oprecht interesse in mij wordt getoond. Deze sportschool voelt door dit alles als een tweede thuis. Ik kijk er daarom altijd naar uit om weer te gaan sporten. Het is voor mij een van de leukste momenten van de dag.

Veel succes met het vinden van jouw sportschool!

Liefs Laura

Eindelijk lekker aan het sporten, maar weet je niet hoe je de motivatie moet behouden? Lees dan eens dit artikel.

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply